Loading...

Sobno cveće

Unesite dašak prirode u prostorije Vašeg doma

"Nije dovoljno samo živjeti!" - reče leptir, "Potrebno je imati malo sunca, malo slobode i malo cvijeća!" Hans Christian Andersen

Tajna uspešnog gajenja sobnog cveća je u izboru vrste koja se najbolje uklapa uslovima prostorije, kao I vašim navikama i obavezama. Pri izboru sobnog cveća u Laurus cvećari dobićete profesionalne savete i smernice o čemu treba voditi računa pri izboru sobnog cveća. Kao sto su svetlost , temperatura, direktni sunčevi zraci, vlažnost vazduha. Gde vam pri samoj kupovini ukazujemo koji su sve faktori koji utiču na rast I razvoj biljke.

Ako planirate nekome da poklonite biljku, pobrinite se da ta osoba vodi brigu o njoj. Iako biljka zahteva mnogo manje održavanja od kućnih ljubimaca, neki ljudi jednostavno ne vole da imaju dodatne obaveze.

U narednim objavama biće više reči I saveta za svaku biljku posebno. Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili nedumice oko negovanja vaših biljaka ili ste primetili neke promene na listu slobono nam pišite. Mi u Laurus cvećara I dekoracija studiu ćemo sa velikim zadovoljstvom podeliti sva znanja i iskustva.

ORHIDEJA Lat. Phalaenopsis

Kada je reč o izboru sobnog cveća koje želite pokloniti, orhideja je sigurno san svake žene. Otmena lepotica koja spada u malo zahtevnije sobno cveće, ali uz pravilnu negu koju ćemo vam detaljno objasniti na našem blogu ova lepotica krasiće vaš dom svake godine svojim otmenim cvetom.
Orhideje vole prostorije sa dosta svetlosti, ali ne I direktne sunčeve zrake. Tako da se u domovima najčešće viđaju na istočnim I severnim prozorima. Idelana sobna temperatura za orhideje je između 18 I 30 stepeni. Takođe orhideje vole I vlažan vazduh te je Laurus savet da orhideje možete držati I u kupatilu I kuhinji, ukoliko prostorije pružaju dovoljno svetlosti.
Zalivanje je posebno važno kod nege orhidje, potrebno je da ih potapate u odstajalu vodu sobne temperature, višak vode ocedite iz saksije kako bi izbegli truljenje korena. Pri izboru dekorarivne saksije za orhideju birajte posedbo dizajnirane baš za orhideje sa duplim dnom koje stiti koren od truljenja usled viška vode. Jutro je idelano vreme za zalivanje orhideja, ovaj savet takodje mozete primeniti I na drugo saksijsko cveće u vašem domu. U periodu cvetanja prihrana orhideja je neizostavna. Ako želite da nakon precvetavanja vaša orhideja ponovo cveta na našem blogu možete pronaći sve potrebne informacije.

AlOE lat. Aloe Vera

Aloe Vera je naziv biljnog roda koji broji više od 300 vrsta. Ima veliku primenu u lekovitim svrhama. Može se gajiti I u sobnim uslovima I spada u lakše sobno cvće u pogledu održavanja. Obezbedite joj dosta svetlosti, ali vodite računa da nije izložena direktnim sunčevim zracima koji dovode do tamnjenja lisca. Idealna temperatura je 25 c. Ukoliko aloe veru u letnjim mesecima iznosite napolje, s jeseni je unesite u dom, kako nebi došlo do njenog smrzavanja. List aloe vere sadrži 95% vode, gde biljka I skladisti vodu, zato se sa zalivanjem aloe treba biti umeren. Dovoljno je jednmom nedeljno ostajalom vodom, sobne temperature, u zimskim mesecima biljka miruje te je zalivanje dovoljno jednom mesečno. Prihrana jenom mesečno, mineralnim đubrivom bogatim fosforom.

KALANHOJA lat. Kalanchoe

U narodu poznata kao boginja suza, po legendi rođena je iz suze jedne boginje. Iz tog razloga kalanhoja predstavlja ljubav.
Kalanhoja se razlikuje po različitim bojama cveta od crvene, narandzaste, žute,ljubičaste, roze, bele. Spada u lakše sobne cvetnice u pogledu nege. Priuštite joj dosta svetlosti tokom cele godine I za uzvrat će vas veseliti svojim ljupkim cvetovima tokom cele godine.
Zalivanje vrlo umereno, savet je da se ne kvase list I cvet, te je preporuka u tanjirić da se zaliva sa malom količinom vode, tek kada je zemlja suva. Trajanje cvetova je u proseku oko 3 meseca, nakon sto je precvetala orežite suve delove I stavite je u tamnu prostoriju I nemojte je zalivati jedan mesec, nakon tog perioda vratite je na njeno mesto I dobro je zalijte, očekujte njeno najlepse izdanje.

ZAMIJA lat. Zamioculcas

Zamiifolia poznatija kao biljka novca. Vrlo popularna poslednjih godina, spada u lake biljke u pogledu nege. Najbolje uspeva u srednje osvetljenim prostorijama, ali bez direktnre sunceve svetlosti. Može uspevati i na slabo osvetljenim prostorijama, pa čak i u senci sa malo prirodne svetlosti.
Optimalna temperature za zamiju je oko 25 c , ukoliko želite u letnjim mesecima je možete izneti na balkon. Vodite računa da je u senci bez direktnih suncevih zraka, pri većem izlaganju svetlosti listovi svetle.
U pogledu zalivanja budite umereni, jednom do dva puta mesecno u letnjim mesecima, a u zimskim jednm mesečno. Ukoliko se pretera sa zalivanjem zamija ce pokazati na listovima, koji ce početi da žute. zamija voli poroznu zemlju bogatu humusom, list zamije je otrovan tako da ukoliko se proguta moze biti opasan. Vodite računa ukoliko imate malu decu ili kućne ljubimce.

SPATIFILUM lat. Spathiphyllum

Elegantna sobna biljka, belih cvetova koja čisti vazduh I upija štetno zracenje iz kućnih uređaja. Spatifilum najbolje uspeva u senci, bez izlaganja direktnim sunčevim zracima. Ukoliko joj položaj ne prija manifestovaće se na listu u pogledu zutih mrlja ili braon mrlja. Ukoliko dodje do toga stavite je u tamniju prostoriju, vrlo je otporna I oporavice se.
Spatifilum je biljka koja dosta voli vodu I treba da se zaliva potapanjem, vrlo brzo ce klonulim listovima pokazati da joj nedostaje voda.
Savetujemo da postignete kontinuitet u zalivanju tri puta nedejno umereno, kako biste izbegli klonule listove.
Listovi su blago toksicni tako da je držite podalje od dece I kućnih ljubimaca. Za prehranu savetuju se organska đubriva tokom vegetacije kako biste pospešili rast cvetova.

BOŽICNA ZVEZDA lat. Euphorbia pulcherrima

Specifična po tome što cveta oko Božiča, te je zato veoma popularna u svetu pa I kod nas. Gotovo da ne postoji dama koja nije unela božićnu zvezdu u svoj dom Ili poklonila prijateljici. Smestite zvedu u blizini prozora ili na neko drugo osvetljeno mesto u svom domu. Idealna temperatura je od 15 do 25 stepeni.
Vodite računa da nije u blizini izvora toplote kao što su radijatori I druga grejna tela. Takođe vodite računa da nije izložena promaji.
Zalivanje samo kada je zemlja suva, vodite računa da ne kvasite lisove I cvet. Krajem zime listovi I cvet će početi da opadaju. Skratite sve grane na 10 cm I biljku tokom toplih meseci smestite na hladnije mesto. S jeseni je ponovo izvadite na svetlo mesto I zalivajte.
Nastavite uobičajenu negu I uživajte u razvijanju prvih listova I ponovnom cvetanju.

KAKTUSI lat. Cactaceae

Većina kaktusa potiče iz pustinjskih oblasti I prašuma. Kaktusima obezbedite dosta svetlosti i sunčan položaj. Vrlo lepo izgledaju u grupi na prozoru.
Zalivajte ih tek pošto se zemlja osušila, a s jeseni proredite zalivanje. Tokom zimskih meseci decmbar I tokom januara gotovo da ih I ne trebate zalivati, kako su u fazi mirovanja. Od februara ponovo počnite da umereno zalivate.
Vodite računa ukoliko kaktuse držite na prozuru da ih rotirate, jer imaju karakteristiku da se krive ka izvoru svetlosti, ovim načinom ćete izbeći da se krive I rastu uspravno. Kaktusi cvetaju jednom godišnje I njovoj lepoti možete uživati nekoliko dana. Takođe, vodite računa da kaktusi nisu izloženi jakom podnevnom suncu. Prija im istočna strana sa laganim jutarnjim suncem.
Prehrana kaktusa u fazi inzezivnog rasta fosfornim đubrivima u periodu od aprila do avgusta.
Ukoliko kaktuse tokom proletnjih I letnjih meseci iznosite napolje obavezno ih početkom jeseni unesite unutra, pre prvih mrazeva.

DRACENE

Kod nas najpopularnije Dracena Fragrans tj. drvo života i Dracena Marginata kao i Dracena Warnecki bez obzira na vrstu dracene, ove savete možete primenjivati.
U Laurus cvećari posebnu pažnju vam ukazujemo na zalivanje Dracene. Vodite računa da Dracenu zalivate samo kada je zemlja suva. Umereno zalivanje uz malo prihrane. Dracenu smestite u svetlu prostoriju I nemojte joj često menjati mesto, takođe vodite računa da nije izložena promaji, izvoru toplote I direktnim sunčevim zracima.
Opadanje listova kod dracena je normalna pojava ,kako izlaze mladi listovi, tako odbacuje stare.

DRVO ŽIVOTA Juka lat. Yucca

Drvo života raste prilično sporo, a može da dosegne visinu I do 3m. Koristi se kao dekorativno zelenilo na stepeništima, terasama I poslovnim prosotrijama zbog svojih rozetastih listova I dekorativne forme.
Drvo života voli dosta sunčeve svetlosti. Od proleća do jeseni drvo života može krasiti vaše dvorište. Leti je potrebno zalivati 2 do 3 puta nedeljno uz prihranu, a tokom zimskih meseci kada je u fazi mirovanja dovoljno je zalivanje 1 put sedmično bez prihrane.

Popunite navedenu formu kako biste nas kontaktirali, a mi ćemo se truditi da Vam odgovorimo u najkraćem roku.

Kontrolni kod